Ohjeita mehustajalle

Omenat

Mehustettavien omenoiden tulisi olla hyvänlaatuisia ja puhtaita. Maahanpudonneet sekä vähän pintavialliset omenat kelpaavat myös. Mehuasemalla ei yleensä pestä omenoita, vaan niiden tulisi olla valmiita puristettaviksi. Omenoista ei tarvitse ottaa kantaa pois eikä niitä tulisi pilkkoa.

Parhaiten mehua saadaan, jos omenat otetaan suoraan puusta. Puusta otetut omenat ovat puhtaita eivätkä ne ole ylikypsiä. Hieman raaka omena antaa enemmän mehua kuin ylikypsä. Hyvä kuitenkin muistaa, että mehusta tulee sen makuista kuin puristettava tuote on. Joten liian raakana ei omenoita kannata tuoda asemalle.

Sekoittamalla eri makuisia omenoita saadaan raikas ja hyvälaatuinen mehu.

Jos mehuun halutaan lisätä sokeria tai c-vitamiinia, tulee ne olla itsellä mukana. Omenamehu on yleensä tulee niin makea, ettei siihen tarvitse lisätä makeutusta.

Porkkanamehuun lisätään 1/3 happamia omenoita tai sitruunahappoa 5g/l.

Hanapakkaukset

Hanapakkaukseen säilöttäessä mehu on pastöroitava. Hanapusseihin säilötty mehu säilyy suljettuna noin vuoden. Avaamisen jälkeen mehu säilyy noin kuukauden, koska hanasta laskettaessa pakkaukseen ei mene korvausilmaa.

Täydet jäähtyneet mehupussit voidaan pinota säilytyksessä päällekäin, jolloin ne vievät vähemmän hyllytilaa kellarissa.

Pullot

Säilöntään käytettävien pullojen tulee olla puhtaita. Pullot liotetaan ja pestään hyvin. Pastöroidun mehun säilytykseen soveltuvat parhaiten lasiset pullot. Muovisissa pulloissa on hyvä varmistua, että ne kestävät n. 80 asteen kuumuuden.

Sulkimet

Myös korkkien tulee olla puhtaita. Parhaita sulkimia ovat kumituppilot, mutta myös muut ilmatiiviit korkit kelpaavat.

Jätteet

Viimeaikoina jätteet on ollut mahdollista jättää mehuasemalle, josta ne toimitetaan läheiselle maatilalle eläinten ruuaksi. Vilkkaimpina vuosina jätteiden määrä on kuitenkin niin suuri, että jos mahdollista niin ota omat jätteet mukaan.